Laatse alarmmelding: Aanrijding letsel Willemstraat Hengelo OV

Het weer in Twente
Het is   21.5 °
Windrichting  OZO


Buienradar

Twentse brandpreventieweken van start

 • 02-10-2012 - Twente - Maandag 1 oktober start de Nationale Brandpreventieweken. In deze maand stimuleert Brandweer Twente de inwoners van Twente om de brandveiligheid van hun eigen woning te controleren. De aandacht gaat dit jaar uit naar gezinnen. Er worden voorlichtingsbijeenkomsten en brandweermiddagen georganiseerd.

  Brandbewustzijn onvoldoende
  "Brand in huis overkomt ons niet. Tenminste, dat is een veel voorkomende gedachte", zegt Ronald Pellewever, sectorhoofd Brandveiligheid. "Echter als we de statistieken erop na slaan, zijn woningbranden één van de meest voorkomende branden. In 2011 telde Twente 203 woningbranden en de teller van 2012 staat nu op 140". De brandweer wil de inwoners van Twente bewust maken van de drietrap voorkomen van, melden van en vluchten vanuit een woningbrand. Allen zijn van belang om het aantal woningbranden en slachtoffers te laten verminderen.

  Brandoorzaken
  Landelijke cijfers laten zien dat twee op de drie woningbranden te wijten zijn aan onoplettendheid of onvoorzichtigheid. Veel branden beginnen tijdens het koken. Ook het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur en slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten zijn oorzaken van brand. De meeste branden zijn eenvoudig te voorkomen of vroegtijdig te signaleren. Het betreft vaak simpele maatregelen die levens kunnen redden. Een werkende rookmelder is het belangrijkste alarmeringsmiddel, waardoor mensen op tijd wakker worden en kunnen vluchten.

  Drie minuten
  Als er toch brand ontstaat, hebben bewoners slechts drie minuten de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een niet overleefbare situatie.

  "In deze drie minuten waarschuwt u uw gezin, bel 1-1-2 en sluit ramen en deuren om branduitbreiding te voorkomen. Als er veel rook vrijkomt, blijf dan laag bij de grond als u het huis verlaat", aldus Ronald Pellewever.

  Doelgroep Brandpreventieweken: gezinnen
  Tijdens de Brandpreventieweken (1 t/m 31 oktober) besteden alle brandweerkorpsen in Twente aandacht aan bovengenoemde thema's. In Twente richten de voorlichtingsactiviteiten zich voornamelijk op gezinnen. Kinderen die thuis aan de slag gaan met brandveiligheid, gaan hun ouders over de streep trekken op het gebied van brandveiligheid thuis. Hoe? Door samen mee te doen aan een leuke prijsvragenactie en samen naar een Twentse brandweermiddag te gaan.

  Activiteiten Brandpreventieweken
  In de maand oktober worden op meerdere plekken in Twente voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. De bijeenkomsten vinden in een woonhuis plaats, zodat de aanwezigen in de praktijk het voorkomen, melden en vluchten kunnen ervaren. Daarnaast worden er in diverse wijken brandweermiddagen georganiseerd. Op een spelende wijze brengen we brand en brandgevaar onder de aandacht van de kinderen. Ook kunnen de kinderen ontspannen in het springkussen in de vorm van een brandweerauto. Dit springkussen wordt bij alle brandweermiddagen ingezet

  Bron: Brandweer.nl/twente

 • Ga naar het artikel van: Twentse brandpreventieweken van start