Laatse alarmmelding: Aanrijding letsel Henri Dunantstraat Almelo

Het weer in Twente
Het is   5.8 °
Windrichting  Z


Buienradar

Politie Twente houdt voor tweede keer Nachtwacht in Hengelo

16-05-2011
Hengelo - In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 mei heeft de tweede actienacht Nachtwacht 2011 in Hengelo plaatsgevonden. Ongeveer 35 tot 40 bewoners van de Tollenstraat, Helmerstraat en Vondelstraat namen deel aan deze actie. Zij hebben in hun buurt gepost tussen 23.00 en 06.00 uur.

Alle buurtbewoners waren eerder geïnstrueerd door Politie Twente. Ook op zaterdag 14 mei zijn ze voorafgaand door de politie nog van de laatste instructies voorzien. De politie heeft voor de actie extra personeel ingezet.
Het doel is om overlast en vernielingen een halt toe te roepen. De pakkans van de daders wordt vergroot, omdat de ogen en oren van burgers worden ingeschakeld en de politie in de directe omgeving aanwezig en bereikbaar is.

Tijdens de actie ontvingen 12 wildplassers een bon en één persoon ontving een bon voor het gooien van afval op straat. Daarnaast ontving de politie van buurtbewoners verschillende meldingen van luidruchtige groepen. Deze personen werden aangesproken op hun gedrag.

Achtergrondinformatie project Nachtwacht
De politie Twente wil de burgers in Hengelo, Borne en Hof van Twente betrekken bij het tegengaan van vernielingen die gepleegd worden tijdens uitgaansnachten. Vooral straten in de wijken direct rondom de uitgaanscentra of straten waar uitgaande jeugd langskomt op weg van huis naar het centrum en omgekeerd, worden getroffen door vernielingen. Voorbeelden zijn het aftrappen van autospiegels, het vernielen van tuinen, het vernielen van bushokjes e.d. Vaak constateert de bewoner of de politie de dag erna een spoor van vernielingen in een buurt of straat. Dan is het helaas te laat om daders te traceren, waardoor wijkbewoners met een schadepost komen te zitten. Ook ontstaan onveiligheidsgevoelens en neemt het woongenot in de getroffen wijken af.

Reden voor de politie, om de samenwerking met wijkbewoners op te zoeken om samen dit probleem aan te pakken! De politie kan immers niet op elke hoek van de straat staan en doet daarom een beroep op oren en ogen van burgers. Politie Twente is daarom gestart met het project Nachtwacht in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Een aantal jaren geleden heeft dit project ook al eens succesvol gewerkt in Hengelo. Helaas is de afgelopen tijd gebleken dat in bepaalde straten in voornamelijk Hengelo het aantal vernielingen is toegenomen en dat dit probleem aangepakt moet worden.

Wat houdt het project ‘Nachtwacht’ in?
Het project Nachtwacht houdt in dat wijkbewoners met elkaar tijdens een actienacht gaan posten in hun eigen buurt/straat. Het doel is om vernielers en overlastveroorzakers op heterdaad te betrappen. Er wordt tijdens de actienacht een telefoonlijn opengesteld die door wijkbewoners gebeld kan worden. Deze staat in directe verbinding met de politie die het dichtst in de buurt is. Ook zet de politie extra personeel in. Zo is de kans vele malen groter dat de vernielers direct worden opgepakt. Het is niet de bedoeling dat wijkbewoners zelf daders aanhouden of achtervolgen. ‘Horen, zien en bellen’ is wat de politie verwacht van wijkbewoners. De daders kunnen direct voor de schade aansprakelijk worden gesteld, nadat er aangifte wordt gedaan van de vernieling. Daarnaast zit de schrik er bij een dader vaak zo erg in wanneer hij of zij door de politie wordt aangehouden, dat hij of zij het een volgende keer wel laat!

Hoe worden wijkbewoners benaderd?
De politie benadert wijkbewoners van een buurt of straat die op de route ligt van uitgaansjeugd, om deel te nemen aan een actienacht. De locaties worden bepaald op basis van analyse van cijfers en op basis van informatie van wijkagenten. Hoe meer deelnemers per buurt of straat er mee doen, des te korter is het aantal uren dat wijkbewoners hoeven te posten.

Inwoners uit Hengelo, Borne en Hof van Twente die aan straten wonen waar regelmatig vernielingen worden gepleegd en willen meedoen met het project Nachtwacht kunnen ook zelf contact opnemen met de wijkagent. Actienachten gaan alleen door als er voldoende burgers willen meedoen.


comments powered by Disqus